Backmani sopimuksesta - 02.09.2007

Pekka Nousiainen
maakuntaneuvos
kunnanjohtaja
044 2813301


BACKMANIN SOPIMUKSESTA


Sunnuntain 2.9.2007 Itä-Savossa käsiteltiin jälkiuutisena budjettiriihen päätöstä Savonlinnan liikenneratkaisujen lykkäämisestä. Kun toimittaja Hänninen pyysi minulta kommenttia, keskustelun kärki oli, oliko tehty petos, kun hanketta on lykätty. Ajattelin petosta suhteessa poliittiseen toimintaan ja totesin tarkasti ottaen, että harvoin polittisessa toiminnassa tehdyt päätösten perumiset tai niiden  muutokset täyttävä rikoslain petokselle asettamat tunnusmerkit, joten poliittista toimijaa arvioidaan tällöin vain tehtyjen päätösten ja päättäjien uskottavuuden ja luotettavuuden näkökulmasta ja niin tässäkin tapauksessa.

Keskustelussa ei tullut esille se, että olisi ollut olemassa "Backmanin sopimus" tai että Backman olisi toiminut sopimusarkkitehtinä Keskustan toimijoiden kanssa, joten minulla ei ollut tilaisuutta kommentoida esitetyn sopimuksen olemassa oloa. Totesin vain käydyt keskustelut.

On syytä täsmentää, että tiedossani ei ole, enkä tuolloin tunnistanut esitetynkaltaisen sopimuksen olemassa oloa, eivätkä sitä ole tunnistaneet muutkaan. Kun Savonlinnan liikenneratkaisujen rahoitusta käsiteltiin syksyllä 2005 ja vuoden 2006 aikana, toimittiin, kuten tavallisesti eli alueen asioissa kumpikin meistä hoiti omansa. Minä Vanhasen, Kallin ja valtiovarainvaliokunnan puheejohtajan ja Backman omansa eli Kalliomäen ja sittemmin Heinäluoman. Kun tässä joukossa oli yhteisymmärrys hankkeen toteutuksesta oli katsottava johatavien hallituspuolueiden kantojen olevan hankkeen takana ja toki asia käsiteltiin ryhmien välisessä neuvottelussa ja valtiovarainvaliokunnan ryhmissä.

Tästä seurasi, että kukin tahollaan toimi tämän periaatteen mukaisesti ja silloinen ministeri Heinäluoma sisällytti hankkeen jo valtiovarainministeriön budjettiesitykseen vuodelle 2007. Mikä oli erinomainen asia.

Nyt joudumme toteamaan tehdyn siirtopäätöksen, joka oli käsittämätön ja yllättävä ja kieltämättä todella suuri takaisku koko seutukunnan kehittämiselle. Nyt kuitenkin on keskitettävä voimavarat hankkeen uudelleen esiin nostamiseen ja keinojen hakemiseen, jotta hanke saadaan vähintään vuoden 2009 budjettiin. Tässä oma apu lienee paras apu.Sulje ikkuna