Punkaharju vanhin matkailukunta - 03.06.2008Kunnanjohtaja Pekka Nousiainen 3.6.2008

Punkaharju on Suomen vanhin matkailukohde


Punkaharju on siitä syystä aivan erityinen matkailukohde, että täällä yhdistyvät luonnon kauneus, kansallismaisema ja rakennettu kulttuuriympäristö, kunnanjohtaja Pekka Nousiainen kuvailee.
- Punkaharju elää symbioosissa alueen muiden kuntien ja kaupunkien kanssa. Yhdessä me muodostamme matkailullisen suuralueen Suomessa.


Venäjän keisari Aleksanteri I kävi Punkaharjulla vuonna 1803 ja huomattuaan luonnon kauneuden, hän määräsi harjualueen otettavaksi kruunun haltuun.
Keisari määräsi myös että harjumetsiä ei saisi enää hakata, minkä määräyksen perusteella keisaria pidetään yleisesti Punkaharjun ensimmäisenä virallisena suojelijana.
Keisarin määräyksestä alueelle rakennettiin metsänvartijan talo, johon tehtiin heti myös majoitushuoneita matkailijoille. Punkaharjun Valtionhotelli, joka on Suomen vanhin matkailuhotelli, alettiin rakentaa jo 1845. Vuosituhannen vaihteeseen mennessä Valtionhotelli oli laajentunut siihen kokoon mikä sillä on yhä tänä päivänä, Nousiainen kertoo.
- Matkailu on Punkaharjulla perinteistä ja historiallista. Valtionhotellin ohella täällä on ollut 1900-luvun alkupuolelta saakka myös hotelli Finlandia palvelemassa matkailijoita.
Matkailukokonaisuuteen kuului 1900-luvun alussa Punkaharjun ohella Savonlinnassa toiminut kylpylälaitos ja kasino.
- Tämä alue oli ennen kaikkea Pietarin ja Viipurin vallasväen suosimaa seutua, he tulivat tänne kylpemään ja lomailemaan.
Punkaharju on eittämättä kansallismaisemana Suomen tunnetuin. Aika ajoin tehdyissä matkailututkimuksissa on todettu, että noin puoli miljoonaa kansalaista ajaa vuosittain Punkaharjun ohi ja osa vierailee myös lukuisissa käyntikohteissa.
- Maisemalla ja luonnonkauneudella on edelleen tänä päivänä erittäin vahva vetovoima ja nyt näyttää siltä, että sen arvo on yhä vain nousemassa. Puhdas järviluonto ja luonnonrauha vetävät ihmisiä vahvasti puoleensa.
Taidekeskus Retretti valmistui 1986 ja parhaina aikoina Retretissä on käynyt yli 200.000 kävijää vuodessa.
Metsätietokeskus- ja metsämuseo Lusto rakennettiin 1990-luvun puolivälissä.
Lusto on laajentunut tänä keväänä uudella osalla joka käsittää metsän koneellisen korjauksen historian, eli siitä alkaen kun savottamies ja –hevonen alkoivat väistyä koneellisen työn tieltä.
- Punkarjulla on näiden keskeisten kohteiden lisäksi lukuisa joukko matkailuyrityksiä, kuten lomakeskuksia ja maatilamatkailuyrityksiä, jotka hoitavat suuren osuuden matkailutarjonnastamme.


Punkaharjun matkailun uusi aika

Vuosien varrella vanhojen käyntikohteiden vetovoima on vähentynyt ja kunnassa nähdään myönteisenä että alueelle on saatu uutta yrittäjäkuntaa  L-House Oy:n sijoituttua tänne kiinteistöjalostajaksi ja sijoittajaksi Aurinkorinteiden alueella, kunnanjohtaja Pekka Nousiainen sanoo.
- Kunta on ollut edistämässä hankkeita kaavoituksellisin keinoin, kunnallistekniikalla ja perusinfrastruktuurin varusteilla ja näemme että hanke tuo Retretin alueelle uuden elämän ja kysynnän. Aurinkorinteiden myötä kunnan matkailullinen vetovoima tulee lisääntymään merkittävästi.
- Kesämaa on ollut yksi kiintoisimmista puuhamaista Suomessa ja sen kävijämäärät ovat olleet erittäin runsaita. Se on yhdistänyt hyvin perhematkailun tarpeet, eli samalla kun vanhemmat ovat voineet käydä Retretissä, lapset ovat viettäneet aikaansa Kesämaassa.
- Uskomme että Kesämaan kokeman uudistuksen jälkeen tänä keväänä sen renessanssi palaa ja lapset löytävät Punkaharjun uudelleen.

Ympärivuotisuus on haaste

Punkaharjun suurimpia matkailullisia haasteita on matkailusesongin jatkaminen kesän jälkeen.
- Meidän pitää edistää matkailun ympärivuotisuutta. Kaikki eivät välttämättä halua talvella laskettelurinteisiin tai tuntureille. Kun varustamme alueen hyvillä murtomaahiihtoladuilla ja muilla aktiviteeteillä uskon että saamme talvimatkailunkin toimimaan, Nousiainen uskoo.
Mielenkiintoinen uusi matkailusektori on myös hyvinvointimatkailu. Tarjotaan mahdollisuuksia tuntea hyvän olon tunteita liikkumalla, kuntoilemalla ja edistämällä omaa terveyttään.
- Tavoitteenamme on Itä-suomalaisen matkailukeskuksen aikaansaaminen Punkaharjulle. Kunta on esimerkiksi kaavoituksellisin keinoin hyvin tiiviissä yhteistyössä yrittäjien kanssa viemässä näitä asioita eteenpäin.

Retretti Spa:sta matkailun kärkiyritys

Uskon että tästä L-Housen Retretti Spa-kylpylähankkeesta tulee alueen matkailun veturi, kärkiyritys joka muuttaa Punkaharjun matkailukuvan kokonaan, Nousiainen sanoo.
- Se tuo tullessaan noin 1000 majoituspaikkaa ja tarvittavan palvelukokonaisuuden kylpylän ympärille, jolloin meille automaattisesti syntyy ympärivuotisen matkailun mahdollisuus ja tarjonta.
- Haasteet ja mahdollisuudet muuttuvat kylpylän myötä totaalisesti. Eikä tähän vaikuta vain kylpylä vaan uskon että sen houkuttelemana ympärille tulee merkittävä joukko muuta yritystoimintaa. Eli kylpylä säteilee ympäristöön kerrannaisvaikutuksin alueen elinkeinoelämään ja yrittäjyyteen, joka asettaa myös kunnalle uusia haasteita. Meillä pitää olla kaavoituksellisin keinoin valmiuksia tarjota myöskin muulle yritystoiminnalle mahdollisuudet sijoittua tähän kokonaisuuteen, Nousiainen sanoo.
Sulje ikkuna