- 15.01.2009

Pekka Nousiainen 15.1.2009
kunnanjohtaja
PUNKAHARJUN KUNTA
044 4175401


Lehdistötiedote


PUNKAHARJUSTA ITÄ-SUOMEN MATKAILUKESKUS

Punkaharju tunnetaan luonnon kauneudestaan, kansallismaisemasta, kapeasta seitsemän kilometriä pitkästä harjusta Puruveden ja Pihlajaveden välissä. Punkaharjusta on kehittynyt matkailualue jo vuonna 1845, jolloin Punkaharjun Valtiohotellia ryhdyttiin rakentamaan laajentamalla metsänvartijan taloa myös vieraiden käyttöön. Harjumaisemaa täydentävät kulttuurihistoriallisesti arvokkaat rakennukset, Punkaharjun Valtionhotelli, Finlandia ja Kuntoutuskeskus Kruunupuisto, entinen Takaharjun sairaala.

Nykyisin matkailuelämyksiä edellisten lisäksi Punkaharjulla tuottavat Taidekeskus Retretti, Suomen metsämuseo Lusto, Punkaharjun Kesämaa sekä lukuisat lomakeskukset, maatilamatkailuyritykset ja käyntikohteet.

Tänä päivänä punkaharjulainen matkailu elää uutta tulemistaan. Punkaharjulla laaditaan matkailun ydinalueelle (Retretin alue, harjualue ja kirkonkylä) master plania eli matkailun kehittämisen yleissuunnitelmaa, jolla luodaan edellytyksiä jo olevan matkailuyritystoiminnan kehittymiselle, mutta myös uuden matkailuyritystoiminnan syntymiselle.

Retretin alueelle onkin syntymässä uusi korkeatasoinen lomakylä ja lisäksi suunnitellaan uutta kylpylähotellia Retretti Spata, joka tekisi punkaharjulaisesta matkailusta eittämättä ympärivuotisen. Koko Savonlinnan talousalue on kaivannut jo kauan veturiyritystä vahvistamaan juuri matkailun ympärivuotisuutta alueella.

Lisäksi Kultakiven alueen yritykset ovat tarkistamassa kaavoitusta tarkoituksena alueen uudelleen rakentaminen entistä laajempana.

Mikäli nämä suunnitelmat toteutuvat., kuten uskon, niin Punkaharjusta on eittämättä kehittymässä koko Itä-Suomen matkailukeskus, joka vahvistaa niin Etelä-Savon maakunnan kuin Savonlinnan talousalueenkin taloudellista perustaa ja luo uutta yritystoimintaa ja työpaikkoja alueelle varsin runsaasti.

Punkaharjulaiset matkailuyritykset ovat jälleen osoittaneet yhteistyötahtonsa ja –voimansa ja ovat aikaansaaneet näyttävän messuosaston, joka kuvastaa sitä kehittämispotentiaalia, jota punkaharjulaisessa matkailussa on.


Pekka Nousiainen
kunnanjohtaja  
Sulje ikkuna