HaPo:n 50 v juhalakisat - 23.07.2007

Pekka Nousiainen 21.7.2007
044 2813301


TERVEHDYS HaPo:n  50 – VUOTISJUHLAKISAAN"Heinäkuun 28. päivänä 1957 seitsemän poikaa kokoontui ottamaan mittaa toisistaan. Ahorannan taakse keskuksen kentälle oli omin käsin puskettu vaatimattomat suorituspaikat." Näin Hanhijärven - Paakkunalan - Vuorikosken kyläkirja kertoo urheiluseura Hanhijärven Poikien, HaPo:n, perustamisen aivan alkuvaiheista.

Kiinnostus urheiluun on Hanhijärvellä ollut varsin kattavaa. Eri aikoina urheilua on harrastettu eri seurojen puitteissa. Voimistelu- ja Urheiluseura Koskenpojilla oli Hanhijärvellä alaosasto vuodesta 1939 alkaen aina 1940 luvun lopulle saakka. Urheilupaikkana oli Kalle Kovaselta vuokrattu aho. Hanhijärven Työväenyhdistyksen ja Pyrinnön Toverit - seuran puitteissa urheiltiin Eemil Salliselta vuokratulla tanssilavan alueella Mansikkamäen alla vuodesta 1945 aina 1960 luvun alkupuolelle saakka. Urheiluseura Enonkosken Elo toimi vuosina 1961 -1981 lähinnä Vuorikosken – Paakkunalan alueella.

Viidenkymmenen vuoden ikään ehtineen HaPo:n toiminta on ollut kuitenkin pitkäjänteisintä ja pysyvää. Pienestä koulupoikien perustamasta urheiluseurasta on kehittynyt Hanhijärven kylän yhteinen kokoava voima.
Tämä johtuu varmasti ensinnäkin laajasta, kakkien kyläläisten tarpeita tyydyttävästä lajivalikoimasta urheilun osalla ja myös siitä, että HaPosta on tullut kylän ”toimintaryhmä”, joka urheilutoiminnan ohella, juhlia ja erilaisia tilaisuuksia järjestämällä pitää yllä yhteistoimintaa ja aktiivisuutta kylällä. Puitteet tälle toiminalle on luonut Mansikkamäen koulukiinteistön ja kentän hankkiminen seuran omistukseen.

Meille koulupojille HaPo tarjosi aikanaan mahdollisuuden harrastaa yhdessä ei ainoastaan yksilölajeja, vaan myös joukkuepelejä Enonkoskella ja myös naapurikuntien poikajoukkueita vastaan. Yhtälailla HaPo mahdollisti meille opetella yhdessätekemisen ja järjestäytyneen seuratoiminnan taitoja, josta kaikesta meille on ollut hyötyä myöhemmissä elämän vaiheissa.

Tästä kaikesta on annettava ensinnäkin kiitos seuran perustajille Veli-Matti Hynniselle, Esko, Seppo ja Timo Luostariselle, Hannu ja Heimo Räsäselle sekä Ossi Nousiaiselle. Lisäksi kiitoksen ansaitsevat kaikki aktiiviset seuran hallintonaiset ja -miehet, jotka olette pitäneet HaPo:n toimivana ja aktiivisena seurana ja kehittäneet sitä ajan haasteiden mukana, ei ainoastaan urheiluseurana, vaan myös paikallisena toimijana Hanhijärven kyläyhteisön harrastus- ja kokoontumistarpeet sekä erityisesti nuoret huomioiden.

Minä toivon, että HaPo hyvään keski-ikään ehtineenä jaksaa edelleen vaalia Hanhijärven perinteitä ja toimia kotikylän urheilun ja liikunnan harrastajat kokoavana voimana ja maaseudun puolestapuhujana sekä aktiivisuuden ylläpitäjänä myös nyt alkavalla uudella 50 - vuotiskaudella.


Pekka Nousiainen
HaPo :n jäsen vuodelta 1958
Sulje ikkuna